feestdagen-cadeaus.nl
Pasen

Pasen 2026, 2027 en verder

Pasen wordt in Nederland gevierd op een zondag en maandag in het voorjaar, en is van oorsprong een christelijke feestdag ter ere van de opstanding van Jezus. Tegelijkertijd is het ook een lentefeest, met symbolen als eieren, kuikens en het Paasontbijt. Veel mensen zoeken eieren met kinderen, bezoeken familie of trekken eropuit in de natuur. Het feest brengt een gevoel van vernieuwing en fris begin. Pasen is daarmee zowel een religieus als seculier moment van verbinding.

PasenDatumDag v/d weekWeeknummerDagen te gaan
Pasen 202520 april 2025zondag16-
Pasen 20265 april 2026zondag14346 dagen
Pasen 202728 maart 2027zondag12703 dagen
Pasen 202816 april 2028zondag151088 dagen
Pasen 20291 april 2029zondag131438 dagen
Pasen 203021 april 2030zondag161823 dagen

Pasen 2025

In 2025 vieren we Pasen op zondag 20 april (Eerste Paasdag) en maandag 21 april (Tweede Paasdag). Dat betekent een lang paasweekend in het hart van de lente. Grote kans dat de bloesem dan in volle bloei staat en de paasbrunch lekker in het zonnetje kan worden gehouden. Een ideaal moment om met familie of vrienden samen te komen of juist om even lekker niets te doen.

Pasen 2026

In 2026 valt Eerste Paasdag op zondag 5 april en Tweede Paasdag op maandag 6 april. Dat is vrij vroeg in het jaar, dus houd rekening met een frisse lentedag. Misschien geen picknick in het park, maar wel gezellig met z’n allen aan een uitgebreide tafel vol eieren, verse sapjes, paasbrood en natuurlijk… paashaasversnaperingen

Wat is Pasen eigenlijk?

Pasen is een christelijk feest waarbij de opstanding van Jezus uit de dood wordt gevierd, drie dagen na zijn kruisiging op Goede Vrijdag. Het is het belangrijkste feest binnen het christendom en markeert het einde van de 40 dagen durende vastenperiode (de ‘veertigdagentijd’), die begint met Aswoensdag.

Voor veel mensen is Pasen vandaag de dag ook gewoon een gezellig lentefeest met familie, lekker eten en vrolijke decoratie. De paashaas, kleurrijke eieren en paasontbijt zijn dan ook niet per se religieus, maar wél een vast onderdeel van hoe we Pasen in Nederland beleven.

Tradities rond Pasen

  1. Paaseieren zoeken: Kinderen (en stiekem ook veel volwassenen) zijn er dol op: het zoeken naar verstopte chocolade eieren in huis of tuin. Een leuke en actieve manier om samen Pasen te vieren.
  2. De paashaas: Niemand weet precies waar ’ie vandaan komt, maar hij is elk jaar trouw van de partij. De paashaas verstopt eieren – soms van chocola, soms hardgekookt en beschilderd – als symbool van nieuw leven.
  3. Paasontbijt of -brunch: Met vers gebakken broodjes, gekleurde eieren, paasstol, sapjes en fruit wordt Pasen vaak gevierd rond de ontbijttafel. Of het nu klein en knus is of uitgebreid met de hele familie, het draait om samenzijn en genieten.
  4. Bloemen en versiering: Lentebloemen zoals narcissen en tulpen zijn onlosmakelijk verbonden met Pasen. Gele decoraties, houten konijntjes en natuurlijk eierhouders op tafel maken het plaatje compleet.
  5. Tweede Paasdag uitjes: Veel mensen trekken er op Tweede Paasdag op uit. Van woonboulevards tot dierentuinen: het is een van de drukste recreatiedagen van het jaar.

Ezelsbruggetje voor Pasen

Pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente. Klinkt lastig? Onthoud gewoon: Pasen ligt ergens tussen 22 maart en 25 april, maar check elk jaar even de kalender om precies te weten wanneer. Zodra het klokje naar zomertijd springt, weet je: Pasen komt eraan!

Veelgestelde vragen over Pasen

Wanneer is Pasen?

Pasen bestaat uit twee dagen: Eerste Paasdag valt altijd op een zondag, en Tweede Paasdag op de daaropvolgende maandag. De precieze data verschuiven elk jaar, afhankelijk van de maanstand.

Is Pasen een vrije dag?

In Nederland is Tweede Paasdag voor de meeste mensen een officiële vrije dag. Eerste Paasdag valt op zondag, en dus is het automatisch een vrije dag voor wie niet op zondagen werkt. Werk je in de horeca, zorg of retail? Dan kan het zijn dat je wél moet werken – soms met een toeslag.

Is Pasen een officiële feestdag?

Ja, Pasen is een officiële feestdag in Nederland. Zowel Eerste Paasdag als Tweede Paasdag worden erkend, al is alleen die tweede dag wettelijk een vrije dag (mits je cao of contract dat bepaalt).

Gerelateerde feestdagen aan Pasen